Alergii, Acarieni, Animale de casă (AAA)

Alergii, Acarieni, Animale de casă (AAA)

     Cate ceva despre alergii

     Studiile medicale din ultimele decenii au pus in evidenta impactul crescand al tuturor alergenilor asupra sanatatii omului. Alergenii reprezinta suma substantelor straine care, odata introduse in organism, produc alergii, adica majoreaza patologic sensibilitatea organismului, declansand reactia acestuia.

     O alergie se declanseaza cand sistemul imunitar „considera” unele substante inofensive (polenul, praful etc.), ca fiind periculoase generand anticorpi pentru apararea organismului in cauza.

     Odata cu activarea sistemului imunitar impotriva „intrusilor” apar si efectele secundare atat de cunoscute precum: nasul care „curge”, ochii inflamati, stranuturile etc.

     Ce sunt acarienii

     Acarienii reprezinta vietati mai putin sesizabile. Denumiti si „capuse de praf” (dust mites), acarienii sunt un fel de micro-purici sau micro-paianjeni, care sunt purtati aleator prin spatiul unei incaperi, depunandu-se odata cu praful, in zonele ferite de curentii de aer.

     De regula, acarienii vietuiesc in toate casele (in covoare, mochete, mobilier, asternuturi, perdele, tapiserii, prosoape, haine). Gradul de curatenie fiind acela care poate diferentia numarul lor in locuinta.

     Se estimeaza ca intr-o gramada de praf, care ocupa volumul unei linguri de supa, pot trai cateva mii de acarieni, acestea pot produce pana la o jumatate de milion de cocoloase de excremente. Unele studii pun in evidenta o crestere in greutate cu 10%, in sapte ani, a unei perne obisnuite de dormit, datorita cuibaririi acarienilor si a depozitarii excrementelor lor.

     Hrana uzuala a acarienilor provine din descuamarea pielii umane, iar apa si-o iau din vaporii de apa din respiratia si transpiratia omului.

     Pentru persoanele mai sensibile alergic putem explica in acest fel reactiile tipice in caz de infestare: de la simptome mai usoare (ochi inrositi, stranut, tusit sau respiratie grea) la cele mai grave (astm bronsic).

     Influenta animalelor de companie

     Cercetarile au aratat ca in cazul acestora nu animalele sau pasarile, in sine, sunt alergenice, ci anumite reziduuri produse de catre acestea, reziduri care sunt pierdute si raspandite constant in mediul inconjurator. (parul, puful, descuamarile)

     Nu animalele sunt de vina pentru aceasta stare, insa, persoanele care sunt declarate sensibile la alergii, trebuie sa evite convietuirea cu animalele.

     Fara indoiala, sistemele de filtrare a aerului ale aspiratoarelor de praf, ale aparatelor de aer conditionat, ca si ale purificatoarelor de aer fac parte dintre armele de combatere ai acestor agenti.