Metode de distributie a aerului conditionat

Metode de distributie a aerului conditionat

   Exista in prezent mai multe metode de distributie a aerului conditionat in interiorul unei incinte (Ashrae, 1972):

  • Difuzoare de aer. Sunt folosite pentru presiuni ale aerului conditionat cuprinse intre 20 si 100 mm c. H20 si este cea mai folosita metoda pentru indeplinirea conditiilor de confort atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna.
  • Distributie folosind doua trasee pneumatice. In acest caz se folosesc doua conducte de distributie, una care asigura furnizarea de aer rece iar cea de-a doua care furnizeaza aer cald in interiorul incintei. Debitele de aer rece si cald sunt ajustate folosind ventile penumatice comandate de un termostat. In interiorul sistemului exista un dispozitiv de amestecare a aerului rece cu cel cald amplasat Intr-o cutie realizata dintr-un material cu proprietati absorbante ale zgomotelor.
  • Unitati de distributie liniara a aerului. Sunt folosite in cazul spatiilor mari supuse conditionarii. Aceste sisteme sunt amplasate deasupra unor tavane false iar fiecare sistem este dotat cu dispozitive de directionare a aerului in interiorul spatiului.
  • Perforari in tavan. In multe incinte se folosesc dispozitive care constau din placi de metal perforate uniform pe intreaga suprafata care sunt alimentate dintr-o camera de amestec amplasata deasupra placilor. Intr-un montaj corespunzator miscarea descendenta a aerului in interiorul incintei este atat de lenta incat nu este simtita de ocupanti. Este posibila distributia unei cantitati foarte mari de aer in interiorul incintei deoarece efectul de difuzie al curentului de aer induce o amestecare rapida cu aerul din incinta.
  • Sisteme de distributie cu unitati de inductie a aerului. Cele mai multe sisteme de conditionare a aerului asigura nu numai distributia aerului dar si evacuarea unei parti a aerului din interiorul unei incinte. Presiunile de lucru in acest caz sunt cuprinse intre 30 si 150 mm c. H20. In cazul sistemelor centrale de conditionare se prevad atat conducte de alimentare cat si conducte de evacuare ale aerului, in general amplasate in tavane false sau in cutii verticale care strabat diferite cote ale incintei.