Alegerea sistemelor de aer conditionat

Alegerea sistemelor de aer conditionat

Sistemele de aer conditionat reprezinta un mijloc important de imbunatatire a conditiilor de viata. Folosit initial in industrie si spatiile de birouri, aerul conditionat a inceput sa fie considerat o solutie pretabila si pentru aplicatii casnice. Asigurarea unui microclimat interior sanatos, confortabil si elegant este acum la dispozitia oricui.

Totusi, alegerea unui anume sistem de aer conditionat nu este o sarcina foarte simplista, ci trebuie sa fie in concordanta cu o serie de factori determinanti. Pentru un calcul corect si precis, trebuie sa tinem cont de urmatorii parametri:  volumul incaperii, destinatia incaperii (birou, bucatarie, sufragerie, dormitor, depozit, restaurant  etc), numarul de persoane care utilizeaza incaperea zilnic, numarul de ferestre si orientarea lor geografica, numarul de usi, sursele adiacente de incalzire ( electrocasnice, calculatoare, etc ), izolatia termica a cladirii, numarul de pereti exteriori ai incaperii si orientarea lor geografica, nivelul de umiditate pe timp de vara/iarna, valorile minime/maxime de temperatura aferente zonei , pozitionarea aparatelor in incapere si aportul de aer proaspat, daca este cazul. Abia apoi ne vom gandi la designul aparatului, nivelul de zgomot si optiunile de control ale acestuia .

Din pacate, de cele mai multe ori, calculul se face  “la ochi “ , fara a se tine cont de cele mai elementare cerinte de dimensionare. Acest lucru atrage dupa sine, in mod evident, o serie de probleme, cum ar fi uzarea prematura a echipamentelor, insuficienta capacitatii de racire sau incalzire, consumul prea mare de energie electrica, disconfort termic generat de umiditatea prea mare sau prea mica, infectii respiratorii, migrene etc. Consecintele pot fi nefaste, costurile refacerii instalatiilor fiind foarte mari.

Pentru a evita aceste probleme, va invitam sa consultati intotdeauna un specialist in domeniu, care isi va face timp pentru dumneavoastra sa va consilieze si sa va ofere cea mai buna oferta tehnica in primul rand, si abia apoi cel mai bun pret. Luati in calcul provenienta aparatelor si a subcomponentelor ( in special al compresoarelor, componenta de baza a sistemelor de aer condiționat ). In majoritatea cazurilor, acestea cedeaza primele, din cauza subdimensionarii aparatelor. Cea mai ieftina varianta este rareori si cea mai buna. Un produs care are calitatile de a fi cel mai ieftin si mai elegant, are de cele mai multe ori si ”calitatea” de a fi cel mai slab, productia lui fiind dirijata mai degraba de economisti sau specialisti in marketing, decat de ingineri specialisti.

Asadar, va recomandam ca inainte de a lua decizia de achizite a unui aparat de aer conditionat dintr-un supermarket sau de pe Internet, sa consultati un specialist in domeniu, care va va sfatui pentru ce sa optati. Cereti parerile a minim doi experti in domeniu, pentru ca informatiile sunt gratuite, fata de costurile de reparatii sau inlocuire, care nu sunt neglijabile.

Pentru orice alte detalii sau informatii, va stam cu placere la dispozitie.

                                                                            PEG - consilierul tau personal!