Punctul de roua

Punctul de roua

Aerul saturat cu apa are o umiditate relativa de 100%, adica atingerea punctului de roua. Punctul de roua apare in situatia in care aerul, cu o anumita temperatura si umiditate relativa, nu mai poate absorbi o cantitate suplimentara de vapori. De exemplu, aerul dintr-o incinta cu o temperatura de 20 de grade Celsius si umiditate relativa de 50%, mai poate absorbi inca jumatate din cantitatea maxima posibila. Daca are loc o racire a aerului la 9 grade Celsius, umiditatea relativa va creste la 100%, in aceasta situatie aerul este complet saturat de vapori si atinge punctul de roua. Pentru determinarea temperaturii si umiditații, precum si pentru monitorizarea temperaturilor si umiditatii minime si maxime pe anumite intervale de timp se poate folosi termohigrometru.

 

   Ne dorim un microclimat cat mai corect in propria locuinta sau la locul de munca. Ar trebui sa ne dorim un astfel de microclimat care sa ne dea un „ragaz” organismului, pentru o viata mai sanatoasa si cat mai lunga. Aerul exterior si interior este foarte important. Protectia mediului inconjurator nu ar trebui sa se opreasca doar la aer, apa si copaci in general, ci ar trebui sa ne preocupe si aerul in care muncim, traim, invatam si dormim, unde ne petrecem majoritatea timpului. Asta inseamna ca aerul din incaperi este cel mai important.

   „Aerul din interior ucide” este titlul unei carti aparute in Suedia. De care se spune ca exista dovezi pentru a sustine titlul dramatic al cartii, explica coautorul, profesorul Anders Svensson.