Dezumidificarea hidroizolatiei sub sapa

Dezumidificarea hidroizolatiei sub sapa

 

Uscarea hidroizolatiei sub sapa este un procedeu al dezumidificarii folosit in Germania si Austria de zeci de ani. Procedura este extrem de eficienta si relativ simplu de aplicat, daca se respecta toate conditiile de montaj al echipamentelor.

In primul rand, se verifica daca intr-adevar umezeala stagneaza sub hidroizolatie sau nu. In cazul In care umiditatea excesiva se regaseste peste hidroizolatie, se va opta pentru uscarea simpla, doar cu ajutorul dezumidificatoarelor profesionale. In schimb, daca umezeala este sub hidroizolatie, se va opta pentru folosirea dezumidificatoarelor, alaturi de turbinele de uscare a hidroizolatiei.

Pregatirea infrastucturii si montajul echipamentelor:

Se va proceda la gaurirea sapei pana la placa de beton, din loc in loc, la anumite distante, calculate in functie de suprafata, gravitatea problemei, numarul de turbine utilizate etc.

Gaurile obtinute cu ajutorul unei carote de dimensiuni standard vor fi folosite pentru introducerea aerului uscat sub hidroizolatie si pentru refularea aerului viciat de sub hidroizolatie. Printr-o tubulatura special conceputa pentru aceste procedee, aerul este impins sub presiuniea generata de turbine, prin gaurile de introducere. Presiunea obtinuta prin comprimarea aerului sub hidroizolatie face ca aerul sa capteze umiditatea si sa refuleze prin gaurile de refulare. Langa gaurile de refulare vor fi amplasate dezumidificatoare, care preiau umiditatea si o condenseaza, generand in acelasi timp aer uscat, care este reintrodus de turbina sub hidroizolatie.

Dezavantajul acestei metode este ca in aer sunt eliberati multi microbi sau factori patogeni dezvoltati in mediul umed de sub sapa, ceea ce face ca utilizarea unui filtru HEPA sa fie imperativa.

De asemenea, o alta metoda ar fi inversarea circuitului aerului, asta insemnand ca turbina sa aspire umiditatea de sub hidroizolatie, in loc sa introduca sub presiune aer uscat. Astfel, aerul uscat va patrunde sub hidroizolatie prin gaurile de refulare, uscand treptat hidroizolatia. Aceasta metoda este mult mai igienica, pretabila pentru spitale, scoli, institutii etc. Cand utilizam metoda crearii vidului sub hidroizolatie trebuie sa utilizam un filtru de particule destul de rezistent la fragmentele care sunt aspirate odata cu aerul, pentru a nu produce defectiuni turbinei.

Probleme cauzate de prezenta umiditatii excesive sub hidroizolatie:

Neglijarea umezelii excesive de sub hidroizolatie  poate genera mari probleme, din care amintim cateva: mirosuri neplacute, deteriorarea hidroizolatiei, mucegai, deteriorarea pardoselilor si finisajelor in zona inferioara a peretilor, favorizarea propagarii agentilor patogeni in aerul respirat etc. Cu cat se actioneaza mai rapid, cu atat zonele afectate sunt mai mici si mai rapid de uscat.

Echipamentele de uscare a hidroizolatiei sunt concepute pentru folosirea profesionala si necesita instalarea de catre personal specializat.

PEG pune la dispozitia clientilor si colaboratorilor sai echipamentele necesare, precum si tehnologia de instalare si instruirea personalului pentru utilizarea acestor echipamente.

 

                                                                           PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!